Sobre esas boyas hundidas .... (medusas)

Jordi_montcada

Totalwind Addicted
Mensajes
383
Puntos
0
Ubicación
Barcelona
Iba yo navegando ayer preocupado en ceñir bien cuando ví una pequeña boya marrón hundida como un palmo dentro del agua (yo la ví a la altura del final del espigón de la Mar Bella), y durante 10 segundos pensé "joder, tanto ha subido la marea?". [ojos2] Pero vamos, que suficiente tenía yo con no perder el rumbo, y no le dí más importancia.

Seguí navegando y en el través hacia la playa, la volví a ver, y me dije: "a ver, si antes iba en ceñida y ahora en través, como puedo estar en el mismo punto..?". Tras 3 o 4 veces pasando siempre la misma boya, descubrí que…. no era la misma boya. No había una, ni dos, sino muchas. Bueno ... de hecho .... [fcp] por no ser, ni era una boya, sino … un montón de medusas!! [bonk]

Vale, reconozco que el tema visto aquí ahora es un poco triste, pero hubo momentos en que recé en aranés antiguo. Alguien, asi por encima, sabría decirme para que sirven esos bichos ???? Eso si, funcionan de coña. No me caí más en toda la tarde. [applaudit]
 
Sí, yo también las vi el martes navegando, la cabeza de alguna de ellas era del tamaño de una pelota de futbol

Dicen que las grades son las mas inofensivas, yo cada año las veo por estas fechas y nunca me he tocado ninguna, pero algun compañero sí y parece que no se escocia demasiado la picadura, al menos en caliente.
 
para picadures de medusas, ay pomadas especiales, yo tengo siempre en la bolsa del windsurf, por si las moscas
 
Castelldefels esta infectat de meduses, hi han aquests bancs que semblem boies, despres hi han de les grans, de les petites..... raro es el dia que no surto amb una picadura.
Aixo si, no fan gaire mal o jo ja m'he acostumat.
 
les meduses com dèien en el "rey león" formen part del cercle de la vida, son dels éssers més antics que hi ha al planeta, tenen més de 500 milions d'anys i sembla que el cambi climatic (l'escalfament de la terra, la contaminació... afavoreix la seva reproducció).

les meduses s'alimenten de zooplacton i alhora serveixen d'aliment a tortugues, peixos llunes i taurons ballena. (i ara fins i tot als humans, ja hi ha algún restaurant d'aquests "innovadors" que fan brotxetes de medusa...)

per tant ens hi haurem d'anar acostumant que cada vegada semblen que n'hi haurà més.
 
No es por ser cenizo, mejor saberlo por si aparece alguna:

http://www.mundo-geo.es/naturaleza/animales/vuelve-la-peligrosa-medusa-al-mediterraneo
 
En mi humilde opinion: SON FASTIGOSES!!!! les hi ting bastant de odi, un any em van picar radere del genoll, vaig estar una setmana amb picors... Tan de bo hi haguesin mes turtugues dofins, i tonyines que se les jalesin a totes. [rambo]
 
A Sitges també n'hi ha moltes aquests dies, i molt a prop de la costa. Són de les grans, blanques amb una vora de color blau (espècie "Rhizostoma pulmo").

I sí, sí que piquen. Aquesta no és l'espècie que té la picada més forta de les que hi ha a la nostra costa, però s'ha de vigilar igualment. Jo estic sortint amb neoprè, tot i la calor [sorprendido]

Especialment diuen que si t'han picat una vegada, has de procurar que no et tornin a picar durant el mateix estiu, perquè el cos s'hipersensibilitza, i la segona picada pot tenir un efecte més greu.

Per nosaltres el perill més gran és que la reacció al·lèrgica et faci entrar en estat de xoc anafilàctic, perdent el coneixement i amb el corresponent risc d'ofegar-te. O sigui, que si et piquen, a sortir de l'aigua ràpidament.

Les meduses "ou ferrat", que són rodones i de color marró per dalt (Cotylorhyza tuberculata) tenen una picada menys forta que les que jo dic, només una picor intensa. La més molesta, perquè la picada és més forta i també perquè és molt abundant a la nostra costa i té uns filaments urticants molt llargs que gairebé ni es veuen, és la "Pelagia noctiluca".

Alguns links oficials amb informació per identificar-les i sobre què s'ha de fer quan et piquen:

http://www.icm.csic.es/bio/outmed_c.htm

http://www.rodadebara.org/xp_es/uploads/platges/meduses.pdf

http://www.gencat.cat/salut/depsalut/pdf/medusa2007.pdf
 
Pel maresme idem. Aquesta setmana he sortit varis dies a entrenar per el campionat de SUP de Catalunya i la cosa va a més. Dissabte passat costaven de veure en canvi avui divendres per tot arreu però encara no arriben a la plata. Ara 50m endintre ja ni han moltes. Un fàstic. Lo positiu ha sigut que he vist bancs de peixos...ja no recordo l'ultima vegada que vaig veure alguna cosa que no fossin meduses.

Eren com aquesta:
med4.gif
 
Si no recordo malament, i tal com deia en jordi, l'escalfament global i la contaminació afavoreix a les meduses. Degut a aquests afectes negatius, moltes especies van minvant, i el seu lloc l'ocupen les meduses. Per dir-ho d'alguna manera, son un indicador del mal estat en que estan quedant els mars [muro] i evidentment anira kda vegada a pitjor!
 
Volver
Arriba